Donate now to keep mindat.org alive!Help mindat.org|Log In|Register|
Home PageMindat NewsThe Mindat ManualHistory of MindatCopyright StatusManagement TeamContact UsAdvertise on Mindat
Donate to MindatSponsor a PageSponsored PagesTop Available PagesMindat AdvertisersAdvertise on Mindat
What is a mineral?The most common minerals on earthMineral PhotographyThe Elements and their MineralsGeological TimeMineral Evolution
Minerals by PropertiesMinerals by ChemistryAdvanced Locality SearchRandom MineralRandom LocalitySearch by minIDLocalities Near MeSearch ArticlesSearch GlossaryMore Search Options
Search For:
Mineral Name:
Locality Name:
Keyword(s):
 
The Mindat ManualAdd a New PhotoRate PhotosLocality Edit ReportCoordinate Completion ReportAdd Glossary Item
StatisticsThe ElementsMember ListBooks & MagazinesMineral MuseumsMineral Shows & EventsThe Mindat DirectoryDevice Settings
Photo SearchPhoto GalleriesNew Photos TodayNew Photos YesterdayMembers' Photo GalleriesPast Photo of the Day Gallery
bannerbannerbannerbannerbannerbanner

Nieuwe fluorietvonst

Gepost door Peter Van Hout  
avatar
Peter Van Hout 08 August 2012 22:14
Op de site hier is er de laatste weken nogal wat te doen over die nieuwe Engelse fluorietvonst http://www.mindat.org/article.php/1538/An+exceptional+fluorite+specimen.
Dat ongeschonden specimen van die afmeting niet zo alledaags gevonden worden dat kan ik mij goed inbeelden maar de bestemming van zo'n groot specimen is blijkbaar nogal onzeker. Graag jullie mening over deze vonst.

Groeten.
avatar
Mario Pauwels 24 August 2012 16:25
Dit Fluoriet specimen verdient zeker een plaatjse in de historie van de Engelse mijnbouwgeschiedenis. Het is niet alleen groot van formaat, maar het is ook nog eens sterk bezaaid met een aantal, wat we noemen 'volwassen' kristallen. Ook de kleur en de glans lijken goed te zijn en het specimen lijkt (weer op de foto's althans) mij ook nog eens in een heel goede conditie te zijn voor het formaat. Dus de uiteindelijke bestemming van het specimen zal na het nodige trimwerk waarschijnlijk wel één of ander museum worden. Ook al omdat de occasionele museumbezoekers makkelijk gescharmeerd zijn door de wat grotere en imposantere specimen.

Maar in een echte topzameling zie ik het specimen echter niet direct een plaats afdwingen omwille van zijn log en oversized formaat. En ook omdat het specimen wat weinig reliëf en diepte perspectief heeft zodat het in zijn geheel nogal 'vlakjes' overkomt. Het is niet zonder reden dat het specimen er op zijn best uitziet in de allerlaatste foto van het artikel, namelijk een foto genomen met een fish-eye lens....
En ik denk ook wel dat de mensen die de mijn uitbaten veel liever een pocket hadden gevonden met daarin pakweg een handvol echte topstukken in een handelbaar formaat, dan dat ze die ene 'giant' gevonden hebben. Want een handvol of pakweg een dozijn echte topstukken zijn commercieel en logistiek gezien veel makkelijker aan de man te brengen, dan die éne logge 'giant' die ze nu gevonden hebben... Maar dit blijft natuurlijk wel een opmerkelijke vonst !

Groetjes,
Mario Pauwels
avatar
Peter Van Hout 13 March 2013 19:28
Het fluoriet specimen 'The Weardale Giant' (ja het kindje heeft een naam gekregen ondertussen) is voor het eerst publiekelijk tentoongesteld geweest op een beurs in Tucson/V.S.
De foto's van het tentoongestelde stuk stonden op Fabre's forum te kijk. Ik moet eerlijk toegeven dat het stuk mij tegen de verwachtingen in toch serieus tegenviel op foto's. Want het stuk ziet inderdaad zoals Mario blijkbaar weeral onmiddellijk had opgemerkt nogal vlakjes en bijgevolg eerder eentonig uit.
Iemand die het stuk daar ook gezien heeft of er betere foto's van heeft?

Groeten.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggenbannerbannerbannerbannerbannerbanner
Mineral and/or Locality  
Mindat.org is an outreach project of the Hudson Institute of Mineralogy, a 501(c)(3) not-for-profit organization.
Copyright © mindat.org and the Hudson Institute of Mineralogy 1993-2018, except where stated. Mindat.org relies on the contributions of thousands of members and supporters.
Privacy Policy - Terms & Conditions - Contact Us Current server date and time: January 19, 2018 17:30:24
Go to top of page