Log InRegister
Home PageAbout MindatThe Mindat ManualHistory of MindatCopyright StatusWho We AreContact UsAdvertise on Mindat
Donate to MindatCorporate SponsorshipSponsor a PageSponsored PagesMindat AdvertisersAdvertise on Mindat
Learning CenterWhat is a mineral?The most common minerals on earthInformation for EducatorsMindat Articles
Minerals by PropertiesMinerals by ChemistryAdvanced Locality SearchRandom MineralRandom LocalitySearch by minIDLocalities Near MeSearch ArticlesSearch GlossaryMore Search Options
Search For:
Mineral Name:
Locality Name:
Keyword(s):
 
The Mindat ManualAdd a New PhotoRate PhotosLocality Edit ReportCoordinate Completion ReportAdd Glossary Item
Mining CompaniesStatisticsThe ElementsUsersBooks & MagazinesMineral MuseumsMineral Shows & EventsThe Mindat DirectoryDevice Settings
Photo SearchPhoto GalleriesNew Photos TodayNew Photos YesterdayMembers' Photo GalleriesPast Photo of the Day Gallery
bannerbannerbannerbannerbannerbanner

nautilus beurs

Gepost door Jean-Claude Costes  
avatar
Jean-Claude Costes 15 March 2013 20:51
Onze vereniging, de Nautilus-Gent vzw, organiseert zondag 17 maart een beurs annex tentoonstelling.
Die tentoonstelling laat stukken zien van de leden en verkopers.
Er zal ook een uitzonderlijk fossiel te zien zijn met een grote wetenschappelijke waarde.
Wij hebben namelijk een onderkaak van een Ichtiosaurus gevonden in de Cap Blanc Nez in maart 2012.
Het is de eerste maal dat zo'n compleet stuk wordt gevonden van deze soort uit het late Krijt (plus minus 80 miljoen jaar geleden).
Onze voorzitter, Frank Gelaude, heeft het stuk minutieus gerestaureerd en terug samengesteld uit de 155 fragmenten die er nog over waren.
Andere wervels en botfragmenten zijn later nog in de omgeving gevonden en er wordt verondersteld dat ze van hetzelfde dier afkomstig zijn.
Dit stuk samen met vele andere prachtige stukken zullen te zien nu zondag 17 maart in het Atheneum Voskenslaan, Voskenslaan 60 te Gent van 10 tot 18 uur.
avatar
Peter Van Hout 18 March 2013 18:55
Ik heb ook weer dit jaar de Gentse beurs bezocht. Het is lovenswaardig van de organistie dat ze vasthoud aan het idee van een echte mineralen/fosielenbeurs, zonder traditionele standen toe te laten met veel brol en gebruikelijke rotzooi.
Het aanbod aan betere mineralen was dit jaar maar heel matig. Het ene jaar het andere niet is, dus soit volgend jaar dan maar beter. Wel vrij veel Nederlandse standhouders die bijna uitsluitend groothandelswaar komen dumpen als zogezegd mooie specimens, en met hun vlotte verkooppraatjes erbij is dat iets waar nog steeds veel goedgelovige Belgen blijven intrappen heb ik gezien.
Maar dan die tentoonstelling. Over de onderkaak ga ik mij niet uitspreken vermits ik alleen maar basiskennis heb van fosielen. Maar de tentoongestelde mineralen waren echt waar beneden alle peil. Ik denk dat die tentoonstellingsruimte beter als een kantine kan gebruikt worden want met zo'n draak van een tentoonstelling boei je de bezoekers niet maar jaag je ze nog eerder weg.

Peter Van Hout
avatar
Harjo Neutkens 20 March 2013 20:44
Ja, die Nederlanders kunt ge maar beter niet vertrouwen, zelfs tot binnen Mindat zijn ze al doorgedrongen, het oranje gevaar.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/03/2013 22:35 door Harjo Neutkens.
avatar
Peter Van Hout 21 March 2013 00:16
Harjo, Ik beweer zeker niet Nederlanders niet te vertrouwen zijn. Ik stel gewoon dat Nederlanders betere en veel gewiekstere verkopers zijn. Groothandelswaar uit vaten dat direct van de groothandel komt zoals agaat, amethist, aangeslepen kwarts of in zoutzuur gedompelde Mexicaanse calciet in verschillende kleurtjes, enz. enz. krijgen ze verkocht als zijnde unieke verzamelstukken! Je zou hun verkooppraatjes eens moeten horen, dat is soms echt niet mooi meer.

Natuurlijk als beursbezoekers die praatjes zo gemakkelijk geloven, dan zegt dat natuurlijk heel veel over die hun kennis. Maar ja, als ze op zo'n verschrikkelijke draak van een tentoonstelling zoals in Gent al laten uitschijnen dat wat er ligt speciaal is, dan zouden de bezoekers inderdaad nog gaan denken dat een door zoutzuur glanzend gemaakt calciet brokstuk van 15 euro al een uniek verzamelstuk is.

Peter Van Hout
avatar
Harjo Neutkens 21 March 2013 20:09
"gaan denken dat een door zoutzuur glanzend gemaakt calciet brokstuk van 15 euro al een uniek verzamelstuk is"
Ik heb er anders nog geen....veel andere stukken, maar dat nog niet...
avatar
Frank Gelaude 22 March 2013 14:38
Beste Peter,

Nergens en niemand van de organisatie van Nautilus heeft beweerd dat er uitzonderlijk of speciale mineralen te zien zouden zijn op de tentoonstelling. De bedoeling is eerder het omgekeerde. Namelijk iedereen krijgt de kans een deel van zijn collectie te tonen in een vitrinekastje, ook een beginnende en of kleine verzamelaar!!! Dat het geen topstukken zijn, stoort ons geenszins. We stellen wel vast dat meestal zelf gevonden en opgekuiste handstukken worden getoond. Waarvan bij nader toezien toch soms (kleine) pareltjes tussen zitten.

Wel beweerden we dat de onderkaak, wervels, botten en tanden van de Platypterygius unieke vondsten waren die we als amateurclub hebben kunnen redden. Het was dus inderdaad voor één keer letterlijk, een (zee)draak van een tentoonstelling. Het feit dat we op de beursdag vlakaf de vraag kregen wanneer we de stukken aan Brussel KBINW zouden overdragen, spreekt voor zich.

Tenslotte is het toewijzen van een functie aan een bepaalde ruimte niet zo simpel zoals u laat blijken. Een goedkeuring van de verhuurder (de school) en een wateraansluiting met -afvoer voor een kantine spelen hierbij een niet onbelangrijke rol.

Met vriendelijke groeten,
Frank Gelaude
voorzitter Nautilus-Gent vzw

PS We hebben 8 vitrinekasten (70 op 100 cm, 14 cm hoog).
Voor 16 maart 2014 reserveer ik alvast een kast voor een zekere Peter Van Hout.
Ben benieuwd naar wat u zal tonen.
avatar
Peter Van Hout 23 March 2013 23:47
Beste Frank

Mijn mening is dat als een mineralenclub een tentoonstelling organiseert, dan mogen de tentoongestelde mineralen toch wel iets te betekenen hebben zeker. Dat iets heb ik echt niet gezien op jullie tentoonstelling. Terwijl juist die tentoonstelling toch een visitekaartje zou moeten zijn voor jullie club.
En uw suggestie dat ikzelf dan maar een vitrine moet vullen vind ik eerder een poging om deze discussie te laten uitdoven.


Peter Van Hout
avatar
Mario Pauwels 25 March 2013 08:25
Als clubs een tentoonstelling organiseren en ze kiezen ervoor om enkel specimens tentoon te stellen van de eigen (bereidwillige) leden, dan is in het geval van Nautilus, de cirkel wel wat snel rond. Want wat de tentoongestelde mineralen betreft, die waren inderdaad niet van het niveau om er specifiek een tentoonstelling aan te wijden.
Er is een enorm diepe kloof tussen wat er zoal op die tentoonstelling lag, en de zogenaamde "topspecimens" die door Frank als Nautilus voorzitter hier weer eens ter sprake worden gebracht. Maar tussen deze beide uitersten zit een zeer breed segment aan specimens die WEL bijzonder interessant zijn om eens aan verzamelaars of geïnteresseerden te laten zien, maar die we echter nooit te zien krijgen omdat clubs zoals oa. Nautilus voor hun tentoonstelling enkel maar specimens uit de verzamelingen van hun eigen, beperkt ledenbestand blijven recruteren. En dat is een probleem bij nagenoeg alle clubs.

De ledenaantallen bij onze mineralogische clubs zijn eerder dalend. Maar eerlijksheidshalve met je toch kunnen toegeven dat het voor bezoekers niet echt motiverend is om na het zien van de Nautilus tentoonstelling, wat toch een representatieve tentoonstelling zou moeten zijn voor de organiserende club, ook nog eens lid te worden van die vereniging.
Met alle begrip voor de clubs, maar met wat "ambitie" is toch niets mis mee. Dus wat meer visie en ambitie bij de organiserende clubs om op de momenten dat ze zich naar buiten profileren, om er dan ook daadwerkelijk eens iets moois van te maken, dat zou toch zeker geen kwaad kunnen. Het zou de clubs, hun ledenbestanden, en zeker ook de uitstraling van onze hobby, alleen maar ten goede komen.

Groetjes,
Mario Pauwels
avatar
Harjo Neutkens 25 March 2013 11:00
Beste mensen, mijn relativerend bedoelde opmerkingen hebben niet veel uitgehaald zo te zien...
Mag ik jullie verzoeken in deze discussie zakelijk te blijven en van smaak geen absolutisme proberen te maken, want dat lijkt me een heilloze onderneming.
En, als ik nog eens dikgedrukte letters zie, sluit ik de boel ;-)
avatar
Mario Pauwels 25 March 2013 16:39
Harjo... Ik zie echt niet in waarom jij in een dicussie als deze, relativerend zou moeten ingrijpen zoals je schrijft. En waarom wij wat meer "zakelijk" zouden moeten zijn is mij ook een raadsel, want heel deze discussie gaat eigenlijk alleen over de beurs en de bijhorende tentoonstelling. Of mocht ik misschien de clubs of hun ledenaantallen misschien niet eventjes ter sprake brengen? En wat moeten we dan denken dat blijkbaar ook zoiets als "smaak" al zo gevoelig ligt en er hier best niet teveel meer over gesproken wordt?

Dit Nederlandstalig forum mist eigenlijk al wat animo, er mogen dus zeker wat meer discussies op gevoerd worden. Maar als je een normale en gezonde discussie als deze al in de kiem smoort, dan kan je inderdaad beter zoals je al durft dreigen, de boel gewoon sluiten!

Ik heb trouwens in deze reactie al mijn "dikgedrukte" letters al achterwege gelaten als blijk van goede wil;-)...


Groetjes,
Mario Pauwels
avatar
Harjo Neutkens 25 March 2013 23:37
Hi Mario,

Mijn relativerende opmerking aan het begin hadden meer betrekking op daarvoor nogal onhandig geschetste vooroordelen.
Het is geenszins mijn bedoeling de discussie in de kiem te smoren, en mijn verzoek om de discussie feitelijk en zakelijk te houden hoeft wat mij betreft niemand ervan te weerhouden de discussie te voeren.

Salut,

Harjo
avatar
Mario Pauwels 26 March 2013 10:18
Geen probleem Harjo.
Verzamelaars hebben wel eens een veschillende visie op verzamelen, dus in discussies heb je nu éénmaal verschillende meningen. En als al die meningen aan bod kunnen komen dan pas heb je een gezonde, representatieve discussie.

Groetjes,
Mario Pauwels
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggenbannerbannerbannerbannerbannerbanner
Mineral and/or Locality  
Mindat.org is an outreach project of the Hudson Institute of Mineralogy, a 501(c)(3) not-for-profit organization. Public Relations by Blytheweigh.
Copyright © mindat.org and the Hudson Institute of Mineralogy 1993-2019, except where stated. Mindat.org relies on the contributions of thousands of members and supporters.
Privacy Policy - Terms & Conditions - Contact Us Current server date and time: January 20, 2019 23:43:44
Go to top of page